کوچک شروع کنید و به مرور غول شوید:

مسیر شغلی مدیرعاملی به‌ندرت یک خط مستقیم را طی می‌کند. گاهی اوقات شما باید به عقب یا جلو حرکت کنید.بیش از ۶۰ درصد از مدیران عامل موفق در برخی از موقعیت‌های حرفه‌ای خود نقش کوچکی را ایفا کردند، اما این نقش کوچک اثرات بزرگی به جای گذاشته است.آن‌ها ممکن است به وسیله توسعه یک محصول جدید یا ایجاد یک بخش جدید سازمانی، اعتماد جلب کرده و مسئولیت‌های بیشتری کسب کرده‌اند.در هر مورد، آن‌ها از فرصت‌های به ظاهر ساده‌ای استفاده کردند و با هوشمندی تأثیر بی‌نظیری در سازمان به جای گذاشته‌اند.

یکی از مسیرهای ارتقای شغلی، حرکت به سمت شغل‌های مدیریتی است. در بسیاری از شرکت‌ها نردبان شغلی دوسویه وجود ندارد و وقتی حرفی از ارتقا شغلی کسی به میان می‌آید، تنها چیزی که به ذهن می‌رسد این است که آن فرد به یک سمت بالاتر که عموما شامل کارهای مدیریتی است، وارد ‌می‌شود.

انتهای این مسیر شغلی، بالاترین جایگاه مدیریتی در یک سازمان یعنی مدیرعامل اجرایی (CEO) است. البته مشخصا افراد کمی به این جایگاه می‌رسند. مدیرعامل‌های اجرایی در دنیای امروز به‌خصوص در شرکت‌های فناوری، نه‌تنها یک مقام بلکه به سمبلی یا نمادی از شرکت نیز بدل می‌شوند.

در شرکت‌های بزرگ فناوری وقتی شرکتی می‌خواهد محصول جدید و شاید انقلابی را معرفی کنید، این مدیرعامل است که روی صحنه می‌رود و آن را نمایش می‌دهد. استیو جابز و معرفی آیفون مشهورترین نمونه در این مورد بود؛ زیرا استیو جابز فراتر از یک مدیرعامل، نماد اپل و نوع تفکر پیشرو آن بود.

برای مدیرعامل شدن چه چیزهای لازم است؟

همه نمی‌توانند استیو جابز باشند. همه نمی‌توانند مدیرعامل اپل شوند. حتی همه نمی‌توانند در اپل شغلی داشته باشند؛ اما دنیای تجارت و کسب‌وکار که در اپل خلاصه نمی‌شود.همه شرکت‌ها مدیرعامل دارند و شاید شما هم روزی بتوانید مدیرعامل یکی از این شرکت‌ها شوید؛ اما چه مسیری را باید طی کنید؟ چگونه می‌توانید مدیرعامل شوید؟

تحصیلات

درصورتی‌که شما بنیان‌گذار یک شرکت نباشید، بدون داشتن تحصیلات مرتبط خیلی بعید است بتوانید راهی به سمت مدیرعامل شدن پیدا کنید.

در آمارهای جهانی حدود نیمی از مدیرعامل‌های ۱۰۰ شرکت برتر فورچون (Fortune 100)، تحصیلات مربوط به مدیریت، تجارت و اقتصاد، مالی و حسابداری دارند. ۲۷ درصد مهندسی و علوم پایه خوانده‌اند و ۱۴ درصد نیز حقوق.

البته لازم نیست حتما تحصیلات لیسانس شما هم در این رشته‌ها باشد. بیشتر این افراد در دوره لیسانس رشته‌های دیگری به‌خصوص رشته‌های فنی و علوم پایه خوانده‌اند .داشتن تحصیلات مهندسی یا علوم پایه در لیسانس برای کسانی که دوست دارند در یک شرکت فناوری مدیرعامل شوند، چه‌بسا بهتر هم هست؛ زیرا داشتن نگاه فنی به محصولات، به‌شدت می‌تواند به درد بخورد.

گام‌های کوچک برای گام بزرگ

کسانی که با این مسیر شغلی به سمت مدیرعاملی می‌رسند، همواره روبه‌جلو حرکت نمی‌کنند. گاهی به کناره می‌روند گاهی ساکن می‌مانند. این افراد ممکن است یک نقش کوچک در مسیر شغلی خود انتخاب کنند. ممکن است یک محصول جدید یا بخش جدید را در شرکت خود ایجاد کنند.

آن‌ها با این کار عملا مدیر شرکت کوچک خود در داخل سازمان بزرگ‌تر می‌شوند تا آماده مسئولیت‌های بزرگ‌تر باشند. همچنین این افراد ممکن است از سازمان مادر جدا شوند و مدیرعامل شرکت خود شوند.

در هر دو حالت این افراد چیزی را از صفر ایجاد می‌کنند، چیزهای جدید یاد می‌گیرند و خود را به‌عنوان یک مدیر موفق به چشم می‌کشند.

پرش بزرگ

برخی از افراد یک‌باره گامی بزرگ در مسیر شغلی برمی‌دارند و که می‌تواند آن‌ها را در دهه اول شغلی خود مدیرعامل کند. این افراد معمولا احتیاط را کنار می‌گذارند، ریسک می‌کنند و از فرصت‌ها و موقعیت‌ها بهره می‌برند. حتی اگر آن موقعیت بسیار فراتر از توانایی‌های آن‌ها باشد و آن‌ها آمادگی لازم را نداشته باشند، باز هم آن را می‌پذیرند و خود را به چالش می‌کشند؛ زیرا ما هیچ‌وقت نمی‌دانیم کی آماده هستیم.

خصوصیات فردی

نهایت کلام هم اینکه برای مدیرعامل بودن ما باید خصلت‌های فردی و مهارت‌های اجتماعی خاصی داشته باشیم. باید در ارتباطات بین فردی قوی باشیم. بدانیم چگونه تحت‌فشار آرام بمانیم و کار کنیم. باید با داشتن تصویر بزرگ‌تر کارهای خود و عملیات سازمان را اولویت‌بندی کنیم. مهارت مذاکره داشته باشیم و از ترندها جهانی سر دربیاوریم.تقریبا همه این مهارت‌ها را می‌توان یاد گرفت؛ اما به‌شرط اینکه روحیه این کارها را داشته باشید. با اینکه تعدادی از بهترین مدیران جهان درون‌گرا هستند، اما وقتی درون‌گرا باشید یا به بیان دقیق تمایلات درون‌گرایی بیشتری نسبت به برون‌گرایی داشته باشید، چندان علاقه نخواهید داشت که با افراد ارتباط بگیرید؛ زیرا روابط اجتماعی انرژی شما را خواهند گرفت.آنچه می‌خواهیم بگوییم این است که برای اینکه یک مدیرعامل شوید باید برخی از مشخصه‌های فردی را داشته باشید یا در خود تقویت کنید. اگر این مشخصات را ندارید و یا علاقه‌ای به یادگیری این مهارت‌ها یا تقویت مشخصات فردی موردنیاز ندارید، بعید است که بتوانید یک مدیرعامل اجرایی شوید.